SASO BELGESİ NASIL ALINIR?
SASO Uygunluk Sertifikasına Nasıl Başvurulur?
Suudi Arabistan için gerekli olan ihracat uygunluk SASO Belgesi hizmetimizden CGS TEST MERKEZİ güvencesi ile yararlanın . Akredite Deney Laboratuvarı ve Onaylamış Kuruluş olarak güven , kalite sunarız.
Suudi Arabistan’a mal ihraç eden ihracatçıların, Suudi Arabistan Uygunluk Değerlendirme Programının bir parçası olarak, mallarının Suudi gümrüklerinden geçebilmesi için muhtemelen bir SASO Belgesi , SASO Uygunluk Sertifikası almaları gerekmektedir.
SASO SABER Ürün Uygunluk Programı nedir?
SASO (Suudi Arabistan Standartları Organizasyonu) tarafından yönetilen Suudi Arabistan Uygunluk Değerlendirme Programı, ülkeye ihraç edilecek malların Suudi Arabistan’a girişine izin verilmeden önce bir uygunluk değerlendirme, inceleme ve sertifikasyon sürecinden geçen bir programdır. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından uygulanan programın amacı, Suudi Arabistan’a ihraç edilen malların güvenli ve burada kullanıma uygun olmasını sağlamaktır.
SASO CoC Uygunluk Sertifikası nedir?
SASO CoC olarak da anılan CoC (Uygunluk Sertifikası), gümrükten çekilmek üzere ithal edilen belirli malların her bir sevkiyatı veya belirli bir partisi için gerekli olan bir sertifikadır. Sevkiyatın ilgili teknik düzenlemelere uygun olduğunu ve / veya SASO’nun standartlarını karşıladığını onaylar. Onaylandıktan sonra, sevkiyat güvenli ve Suudi Arabistan’da kullanıma uygun kabul edilir.
Suudi regülasyonları gereği aşağıdaki ürün grupları SABER programı kapsamından muaftır:
– Sıhhi ve bitki-sıhhi ürünler
– Örnek ve tanıtım ürünleri
– Geçici olarak ithal edilen mallar
– Tıbbi ürünler
– Gıda Ürünleri
– Savunma ürünleri
– Kişisel gönderiler
Yukarıdaki ürünler muaf tutulsa da, ihracatçıların Suudi Arabistan’ın diğer bakanlıkları ile ithalat düzenlemelerinin neler olduğunu teyit etmeleri tavsiye edilmektedir.
SASO Uygunluk Belgesine Nasıl Başvurulur?
Uygunluk Sertifikası başvurusu süreci aşağıdaki aşamaları içerir:
1. Üretim aşamasında, ihracatçının, ürünleri SASO standartlarına göre test etmek için Akredite Laboratuvara başvurması gerekir. Sertifikalı Kuruluş, ilgili uluslararası kuruluşlarda resmi bir akreditasyon kuruluşu üyesi tarafından akredite edilmiş bir sertifikasyon kuruluşudur. Akredite Laboratuvar, ilgili uluslararası kuruluşlarda bir akreditasyon kuruluşu üyesi tarafından akredite edilmiş bir laboratuvardır. Sertifikalı Kuruluş ve Akredite Laboratuvar, Uygunluk Sertifikasını vermeye yetkilidir.
2. Sevkiyat, o ürün için ilgili teknik düzenlemelere veya standartlara göre laboratuvar testlerine ve analizlerine tabi tutulur.
3. Üretim sürecinde bir denetim yapılır.
4. Bir dokümantasyon kontrolü yapılır.
5. Yürürlükteki standartlara ve düzenlemelere uyumu sağlamak için bir değerlendirme vardır.
Malların sevkiyatı onaylandıktan sonra, Uygunluk Sertifikası, ürünün menşe ülkesindeki Onaylı Kuruluş tarafından verilecektir. Suudi Arabistan’a sevk edildiğinde malların sevkiyatına eşlik etmelidir. Her sevkiyatın kendi Uygunluk Sertifikasına sahip olması gerekir. İki sevkiyat aynı Uygunluk Belgesini kullanamaz. Uygunluk Belgesi sadece belirli bir süre için geçerlidir ve üzerinde son kullanma tarihi belirtilir.
Tüm malların ayrıca çıkarılamaz bir menşe göstergesi olmalıdır. Gösterge üzerlerine yerleştirilmezse, ithalatçı sorunu çözene veya sorunun bir daha olmayacağına dair güvence verene kadar bekletilecektir. Para cezası verilebilir veya mallar menşe ülkeye iade edilebilir.